Kirjutame pole just mu igapäevane lemmiktegevus, aga vahel harva tuleb seda siiski ette. Nagu näiteks täna. Esiteks võin öelda, et minu külastamistega on mõni aeg tagasi algust tehtud. Nimelt Mikk Tamme, kes oli küll Bolognas omas asjus, leidis aega minuga ka õhtustada, veini ja kokteili juua. Sõime ühes väga populaarses Osteria dell'Orso (Karu kõrts), eriti just tudengite seas - head toidud ja normaalsed hinnad. Itaalias ongi peamiselt 3 tüüpi toidukohti: osteria, trattoria, ristorante.
Osteria peaks tõlkemas olema kõrts, trahter. Neist kolmest on ta üldjuhul kõige odavam, pakutakse koduseid roogi päevamenüü alusel ning mitmeid sooje ja külmi suupisteid. Ettekandja jätab tellimuslehe lauda ning selle alusel, kui oled lõpetanud, lähed ise kassa juurde maksma.
Trattoria on pigem sarnane osteriale. Üldjuhul on need väikesed kohad, tihtipeale perefirmad, kus pakutakse lihtsalt, kuid hea itaalia toitu. Tihtipeale pole seal menüüsid, vaid loetakse ette, mida täna pakutakse. Ning üldjuhul arvet lauda ei toodu. Minul muidugi toodi, sest ma polnud siis veel teadlik, et pean minema ise maksma.
Ja restoranid on restoranid. Mõned uhkemad, mõned lihtsamad. Muidugi ei tohi unustada ka pizzeriasid, ikkagi itaalia ja pizzad. Siis veel pasticceria, mis on kondiitritoodete (nii magusad kui soolased) müügikoht. Tavaliselt ka koos baari/kohviku osaga, kus saab cappucinot, kohvi teed ning neid maitsvaid asju süüa. Mmm... mu lemmikud, kuid ma hoidun teadlikult neist kõrvale siiski. Ja itaallaste hommikusöök on tavaliselt üks selline saiake koos cappucinoga, alati on muidugi reeglile mittealluvaid, kuid alates lõunast juuakse ainult kohvi. Noh, üksikud joovad ka cappucinot, kuid üldjuhul siiski mitte.
Aaa.. ja itaallased söövad väga palju ka võileibu, kuigi mitte sellised nagu meie, et leib, või ja vorst, vaid nagu kahepoolsed, saiaga, mille vahel mozzarellaja tomat või sink ja lehtsalata jne. Lõuna ajal väga populaarsed nö take-away toidud.
Ühesõnaga jah, see oli lühiülevaade toidukohtadest. Äkki on vajalik tulevikus kelllelegi :)
Osteria peaks tõlkemas olema kõrts, trahter. Neist kolmest on ta üldjuhul kõige odavam, pakutakse koduseid roogi päevamenüü alusel ning mitmeid sooje ja külmi suupisteid. Ettekandja jätab tellimuslehe lauda ning selle alusel, kui oled lõpetanud, lähed ise kassa juurde maksma.
Trattoria on pigem sarnane osteriale. Üldjuhul on need väikesed kohad, tihtipeale perefirmad, kus pakutakse lihtsalt, kuid hea itaalia toitu. Tihtipeale pole seal menüüsid, vaid loetakse ette, mida täna pakutakse. Ning üldjuhul arvet lauda ei toodu. Minul muidugi toodi, sest ma polnud siis veel teadlik, et pean minema ise maksma.
Ja restoranid on restoranid. Mõned uhkemad, mõned lihtsamad. Muidugi ei tohi unustada ka pizzeriasid, ikkagi itaalia ja pizzad. Siis veel pasticceria, mis on kondiitritoodete (nii magusad kui soolased) müügikoht. Tavaliselt ka koos baari/kohviku osaga, kus saab cappucinot, kohvi teed ning neid maitsvaid asju süüa. Mmm... mu lemmikud, kuid ma hoidun teadlikult neist kõrvale siiski. Ja itaallaste hommikusöök on tavaliselt üks selline saiake koos cappucinoga, alati on muidugi reeglile mittealluvaid, kuid alates lõunast juuakse ainult kohvi. Noh, üksikud joovad ka cappucinot, kuid üldjuhul siiski mitte.
Aaa.. ja itaallased söövad väga palju ka võileibu, kuigi mitte sellised nagu meie, et leib, või ja vorst, vaid nagu kahepoolsed, saiaga, mille vahel mozzarellaja tomat või sink ja lehtsalata jne. Lõuna ajal väga populaarsed nö take-away toidud.
Ühesõnaga jah, see oli lühiülevaade toidukohtadest. Äkki on vajalik tulevikus kelllelegi :)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home